fbpx

Opettajatar, neiti Amalia Lamminpää oli valmistunut opettajaksi Sortavalan seminaarista. Hän oli kotoisin Jääskestä Vuoksen yläjuoksun varrelta. Amalian äiti oli tosin syntynyt Lauritsalassa; oli sitä kuuluisaa Savanderin kauppiassukua. Melko lähellä Rutolan kylää. Amalia sai mieluisen työpaikan, Rutolan kyläkoulusta. Amalia ihannoi suuresti Sortavalan seminaarin johtajatar Augusta Emilia Bergmania. Johtajatar luki mielellään hyvää kaunokirjallisuutta. Lauantai-iltaisin johtajattaren luona kokoontui lukupiiri. Amaliakin halusi järjestää lauantaiehtoona lukupiirin koulun salongissa. Paikalla olisi tietysti silmäätekeviä rouvia; kuten apteekkarska Emilia Snellman, ruustinna ja pankinjohtajan vaimo.

Amalia Lamminpää tuli siis opettajaksi Rovon kouluun alaluokkien opettajaksi lukuvuoden 1923 alussa. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1954. Sodan aikana syksyllä 1941 alakoulun ja yläkoulun oppilaat aloittivat koulun Amalia Lamminpään johdolla. Sodan jälkeen koulut palasivat normaaliin lukujärjestykseen. Vuosi 1947 alkoi muutoksen tuulin, sillä koulun juhlasalissa pidettiin juhlat, koulusta tuli virallisesti Rutolan kansakoulu. Kahvikutsuilla oli paikalla mm. kirkkoherra Alfons Lönnroth ja ruustinna Elli Lönnroth.

Palatkaamme vielä lauantaiehtooseen. Koulua käytiin kuusi päivää viikossa. Siksi lauantaiehtoon viettäminen tuntui Amaliasta juhlalliselta. Ehtooseen kuului talonmiehen Vihtori Holstin lämmittämä opettajien sauna katajaisine löylyineen. Löylyn lämmöstä nauttivat niin opettajatar kuin ruustinna sekä apteekkarska ja pankinjohtajan vaimo. Pitkän kouluviikon jälkeen oli mukava rentouttaa jalkoja katajaisessa kylvyssä. Saunassa kynttilänvalossa oli mukava aistia katajan pehmeästä tuoksusta. Saunan jälkeen oli vuorossa keittäjän valmistama illallinen. Parasta oli jälkiruoka, jota saatiin yleensä aina lauantaisin – vatkattu vispipuuro. Keittäjä Mari oli taitava kokki, kuulu hyvästä kokin maineestaan aina pitäjillä asti. Vihdoinkin saunan ja ruokailun jälkeen pääsi lukupiiri kokoontumaan Amalian johdolla koulun lukusalongissa. Kouluviikko saatiin päätöksen.